Piekrīti man, ir grūti iesākt dienu bez tasītes tējas vai kafijas. Lielākajai daļai ļaužu tas ir savdabīgs rituāls veids, kā apkopot domas un noskaņoties darbam. Es, piemēram, nevaru iedomāties dzīvi bez garšīgas, stipras kafijas un katru rītu gatavoju to pēc senas itāļu receptūras. Šodien pastāstīšu jums par to, kā vārīt kafiju geizera tipa kafijas kanniņā, jeb itāļu kafijas kanniņā.
1933. gadā uzņēmējs no Itālijas Alfonso Bialetti patentēja geizera tipa kafijas kanniņu un uzsāka šo kanniņu ražošanu. Kopš tā laika šo kanniņu sauc par itāļu kanniņu, bet kafijas vārīšanas īpatnības dēļ tā kļuva populāra visā pasaulē. Mana iepazīšanās ar šo izgudrojumu notika bēniņos, kad es revidēju vecās lietas.
Es atradu senu vecmāmiņas kafijas kanniņu un kopš tā laika kafiju gatavoju tikai tajā.
Starp citu, itāļu kafijas kanniņu vēl sauc arī par „moka”. Visdrīzāk jau tāpēc, ka tā saucās Alfonso marka – „Moka ekspress”. Moka ļauj iegūt kafiju, kas atgādina kafijas miksu – kafija, kas pagatavota turku kafijas kanniņā + kafija, kas pagatavota nospiežamajā kannā (French – press).
Gatavošanas process:
Ierīces uzbūve ir ļoti vienkārša: tilpne ūdenim, filtrs kafijai un augšējais rezervuārs gatavajam dzērienam. Katra moka paredzēta noteiktam tasīšu skaitam. Tāpēc vajag liet maksimāli pieļaujamo daudzumu ūdens, bet filtru ar kafiju piepildīt pilnīgi.
Labākā kafija
1. Piepildi apakšējo kafijas kanniņas daļu ar vārošu ūdeni līdz drošības klapanam. Ja liesi aukstu ūdeni, kafija vārīsies dažas minūtes ilgāk.
2. Būs vajadzīga vidēja maluma kafija. Tai jābūt nedaudz rupjākai nekā espreso, bet smalkākai nekā kafijai, ko gatavo nospiežamajā kannā. Te nu katrs eksperimentē ar savām kafijas dzirnaviņām – ar laiku atradīsi nepieciešamo malumu.
3. Piepildi kafijas filtru līdz malām, un liec uz mokas. Pēc tam savieno kafijas kanniņas apakšējo daļu ar augšējo, liec uz plīts un uzliec vāciņu.
4. Pēc pāris minūtēm augšējā rezervuārā sāks uzkrāties gatavā kafija. Šajā brīdī jānoceļ vāciņš un uzmanīgi jāvēro dzēriens. Līdzko kafija uzvārās, kanniņa jānoņem no uguns. Caur filtru nāks tvaiks, tāpēc jābūt uzmanīgam, lai neapdedzinātos.
5. Ņem kafijas kanniņas pamatu un uzmanīgi liek zem aukstas ūdens strūklas, lai pārtrauktu ekstrakcijas procesu. Tagad garšīgā kafija ir gatava un to var liet tasītēs.
Starp citu, pirms izmantot moku, labāk to uzsildīt, izskalojot to ar vārošu ūdeni. Uz vienu tasīti vajadzēs 5 tējkarotes kafijas (aptuveni 24 grami) Ūdeni vajadzēs 10 reizes vairāk – 240 ml. Sanāks aptuveni viena tase.
Lai garda kafija!