Mūsdienās veikalu plauktos var atrast praktiski jebkuru produktu. Mēs tik ļoti esam pieraduši pie šīs daudzveidības, ka pat nenojaušam, no kurienes tas viss nāk un kā aug.
Šajā materiālā parādīsim, kā aug visiem zināmie produkti. Esmu pārliecināts, ka daži tevi pārsteigs!
Sparģeļi
Aug tieši no zemes. Jau pirms 2500 gadiem šo augu lietoja uzturā un uzskatīja par delikatesi. Sparģeļu receptes minētas pat vecākajā pasaules kulinārijas grāmatā.
Mandeles
Zinātnieki apgalvo, ka mandeļu smarža rosina apetīti. Šī auga sēklas ienākas kokā zaļā apvalkā.
Kivi
Šie augļi aug ķekaros, kā vīnogas. Interesanti, ka Jaunzēlandē jau 1992. gadā tika izveidota jauna kivi šķirne, kura ir saldāka un aromātiskāka, tās augļi ir dzeltenā krāsā.
Kvinoja
Uzturā lieto auga sēklas. Tajās ir daudz olbaltumvielu, bet praktiski nav ne smaržas, ne garšas, tāpēc tai jāpievieno daudz dažādu garšvielu.
Artišoki
Šiem ziediem, ko lietojam uzturā ir daudz labu īpašību: tie pazemina holesterīna un cukura līmeni asinīs, veicina gremošanas sistēmas darbību. Pie tam vēl tiem satur maz kaloriju.
Kešjū rieksti
Nekad nevarēju iedomāties, ka šie rieksti izaug tik sulīgos augļos. Pirms izdabūt kešjū un lietot tos pārtikā, nepieciešams veikt tā termisko apstrādi, citādi var gūt apdegumus no augā esošajām vielām.
Papaija
Maizes jeb meloņkoks. Abi šie nosaukumi ir pilnībā saprotami: augļa forma atgādina meloni, bet cepot tas smaržo pēc maizes.
Safrāns
Lai iegūtu kilogramu šīs garšvielas, ir jāapstrādā ap 200 tūkstoši ziediņu. Tāpēc arī safrāns ir tik dārgs.
Brokoļi
Šīs ziedkopas mēs lietojam uzturā. Jāpiebilst, ka brokoļi jānovāc savlaicīgi, pārauguši tie vairs nav derīgi uzturam.
Dateles
Ja esi kādreiz dzirdējis par dateļpalmu, tad skaties, kā tā izskatās!
Kokosrieksti
Šie augļi aug 30 metru augstumā.
Baklažāns
Skaisti izskatās!
Kanēlis
Tā vispār ir koka miza. To izmantoja jau Senajā Ēģiptē. Mūsdienās, pēc dažiem pētījumiem, kanēļa smarža supermārketā padara cilvēkus izšķērdīgākus.
Selerija
Aug zemē, tāpat kā burkāns. Ja ticam zinātnieku pētījumiem, palēnina novecošanu.
Zemesrieksts
Daudzi uzskata to par riekstu, taču patiesībā tas ir pākšaugs. Un aug tas pākstīs, kuras ieaug augsnē.
Briseles kāposti
Augs, kurš nemaz nav kaprīzs. Svaigā veidā ātri bojājas, bet saldētus tos var uzglabāt ilgi.
Ananāsi
Nezin kāpēc daudzi domā, ka ananāsi aug palmās. Patiesībā tā nav. Dīvaini, ķīnieši apgalvo, ka ananāsi nes ģimenei laimi, tāpēc visi cenšas to likt jaungada svētku galdā.
Vasabi
Ņemot vērā, ka šo augu sauc arī par japāņu mārrutku, nav brīnums, ka tas aug zemē. Uzturā to sāka lietot jau vairāk nekā pirms 600 gadiem Japānā.
Kaperi
Tie ir kāda īpaša veida krūmauga pumpuri. Tikai tie vispirms ir īpaši jāapstrādā. Tikai pēc sālīšanas vai marinēšanas šim augam rodas pazīstamā īpašā piesātinātā garša.
Ingvers
Tā zied daudzu iemīļotā garšviela. Nekad nevarēju iedomāties!
Ceru, ka šis materiāls tev šķita interesants.