Dodoties uz dārgu restorānu, ir jāzina vairāki etiķetes noteikumi. Nozīmīgas ir pat vissīkākās nianses: kādus aksesuārus tu uzvelc, kurā rokā turi dakšiņu un kā atbīdi krēslu.
Bet tad patīkamais vakars ir beidzies un oficiants atnes rēķinu. Rodas dilemma: atstāt tējas naudu vai nē? Ar šādu jautājumu pie mums vērsās kāda lasītāja.
Vai ir jāatstāj tējas nauda
Nevaru saprast, kāpēc man jāatstāj tējas nauda restorānā? Oficianti taču būtībā neko nedara, vienkārši smaida, atnes ēdienkarti, pasūtījumu un saņem naudu.
Jā, darbs viņiem nav vienkāršs, visu dienu uz kājām. Taču tējas naudu restorānā cilvēki atstāj par garšīgu ēdienu, bet gatavo to taču ne jau oficianti, bet pavāri! Sanāk tā, ka mēs apdalām kulinārus, kuri patiešām ir pelnījuši uzslavu naudas izteiksmē!
Saprotiet pareizi, es neesmu skopa, esmu vienkārši taisnīga. Piemēram, mans vīrs vienmēr atstāj tējas naudu 10% apmērā no rēķina summas, pēc visiem etiķetes likumiem. Tā ir viņa izvēle, bet man tāda rīcība ir mīkla! Mēs pateicamies oficiantiem, kuri jau tā saņem algu.
Es astoņus gadus strādāju par bērnudārza audzinātāju. Bieži nācās aizvietot kolēģes. Citu pedagogu atvaļinājuma laikā mēs aizvietojam tos. Pavisam man un auklītei aprūpē ir 43 bērni. Mēs arī pienesam ēdienu, bet auklīte pēc katras ēdienreizes mazgā trauku kaudzes. Viņai tējas naudas neviens nedod un man arī nē. Un neko, mēs nesūdzamies.
Vai arī iedomāsimies, pēc darba dienas vecāki ved bērnus mājās. Saņēmuši savu lolojumu sveiku un veselu, atstāj tējas naudu. Tas taču ir nedaudz nesaprotami, tā neviens nedara! Tad kāpēc restorānos mēs piemaksājam oficiantam?
Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!