Pēdējā laikā mēs ar vīru pērkam daudz žāvētos augļus, mazāk konfektes. Pirms pāris mēnešiem, kad es, pēc garās ziemas centos atgūt formu, pilnīgi pārskatīju savu ēdienkarti, papildinot to ar datelēm.
Tas lieliski palīdzēja man. Dateles es izmantoju pilnīgi bez atlikuma. Pat kafiju no dateļu kauliņiem gatavoju.
Šo ideju man piesvieda paziņa, kura jau 5. gadu dzīvoja Izraēlā. Viņa pastāstīja par vietējo kafejnīcu, kurā pasniedz kafiju no dateļu kauliņiem. To gatavo tāpat, kā tradicionālo. Bet šajā lietā ir savas nianses. Par tām lasiet tālāk!
Pirms sākt gatavot kauliņu pulveri, tos vajag kārtīgi izžāvēt. No mīkstuma attīrītus kauliņus liec vienā kārtā uz cepešpannas. Žāvējiet kauliņus līdz 100 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes.
Pēc tam pārberiet kauliņus sausā pannā. Cepiet tos līdz tie kļūst zeltaini. Taču sekojiet, lai kauliņi neapdegtu. Kauliņu gatavību var viegli pārbaudīt: tie kļūst trausli. Jūs tos varat pat salauzt ar rokām.
Dateļu kauliņu kafija
Tagad var gatavot pulveri. Labāk dateļu kauliņus samalt elektriskajās kafijas dzirnaviņās. Kad pulveris gatavs, ieberiet to turkā.
Uz 250 ml ūdens vajadzēs 2 tējkarotes dateļu kauliņu pulveri. Gatavai kafijai ir piemīt smalkas medus un augļu notis, bet krāsa ir tāda, kā parastai kafijai.
Teikšu godīgi, lai panašķotos ar tasi aromātiskas kafijas, esmu gatava pat izaudzēt dateļpalmu.
Cik vērtīga ir dateļu kafija
Patiesībā dzērienam no dateļu kauliņiem ir tikpat gara vēsture kā īstajai kafijai. Dateļu kafiju gatavoja vēl senie beduīni Sahāras tuksnesī pirms daudziem gadsimtiem. Laikam jau viņi zināja par dateļu kafijas vērtīgajām īpašībām.
Kafija, kas gatavota no dateļu kauliņiem, uzmundrina tāpat kā parastā kafija. Dzērienam piemīt patīkama raksturīga pēcgarša un tam pavisam nav skābuma.
Vai jums garšo dateles? Kā jūs tās ēdat: vienkārši tāpat vai gatavojat no žāvētām datelēm kūkas?