Ko Roltons dara ar tavu veselību?
Roltona sastāvā ir daudz un dažādas ķīmiskas vielas, garšas pastiprinātāji. Kā viens no kaitīgākajiem ir mononātrija glutamāts (sintētiska izcelsme, glutamīnskābes nātrija sāls (E-621)).
Ir veikti daudzi pētījumi, kā šis garšas pastiprinātājs ietekmē veselību, novērojama negatīva ietekme uz maņu, elpošanas, asinsrites, gremošanas orgānu sistēmu un nervu sistēmu. Kā visbiežāk minētie simptomi no šī garšas pastiprinātāja negatīvās ietekmes ir galvassāpes, neskaidra redze, astma, depresija, bronhu spazmas, sirds slimības.
No pārlieku biežas E-621 lietošanas uzturā, var ‘iedzīvoties’ Ķīniešu restorāna sindromā. Tā biežākie simptomi ir: galvassāpes, sejas apsārtums, pastiprināta svīšana, smaguma sajūta kakla/mutes rajonā. Kā arī bieži tiek novēroti krietni nopietnāki simptomi: kakla iekaisums, sāpes krūtīs, paātrināta sirdsdarbība, aizdusa. Vairumā gadījumu, vieglu šī sindroma izpausmi, netiek novēroti nopietni kaitējumi organismam. Kā viens no veidiem, mazināt iespējamo sindroma ietekmi, pirms nātrija glutamāta uzņemšanas pārtikā, ir iedzert vitamīnu B6.
Nosaukums radies, iespējams, dēļ tā, ka natrija glutamāns dabīgā veidā ir sojas pupiņās, ko bieži pasniedz ķīniešu restorānos.
Kādēļ mums garšo roltons?
Atbilde ir ļoti vienkārša. Mūsu mēle ir tā, kas uztver visas garšas īpašības, dažādas mēles daļas uztver atšķirīgas garšas nianses: mēles gals – saldumu, sānu daļa – skābumu, bet aizmugurējā daļa – rūgtumu, taču nātrija glutamānu uztver visa mēles virspuse, līdz ar to, tiek dots lielāks kairinājums, garša šķiet pilnīgāka.
Lietojot bieži uzturā E-621, zūd spēja uztvert dabīgu produktu garšas nianses. Tāpēc maziem bērniem nav ieteicams dot uzturu ar šo garšas pastiprinātāju.