Smiltsērkšķa sastāvā ir vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvu komponentu, kam ir vairākas veselību uzlabojošas īpašības.
Smiltsērkšķus īpaši ieteicams lietot:
- pārmērīgas starojuma devas, arī staru terapijas saņēmušu cilvēku veselības stāvokļa uzlabošanai;
- audzēju profilaksei;
- imūnsistēmas stiprināšanai;
- aterosklerozes aizkavēšanai;
- kā pretiekaisuma līdzekli;
- holesterīna līmeņa samazināšanai;
- topošajām māmiņām, jo smiltsērkšķu sula palīdz novērst grūtniecības toksikozes, līdz ar to nav jācīnās ar sliktu dūšu;
- bērniem, lai augot nodrošinātu straujos vielmaiņas procesus;
- smiltsērkšķu eļļu lieto ādas apdegumu un čūlu, ekzēmas, izgulējumu ārstēšanai un gļotādu dziedēšanai;leikēmijas terapijā;
- asinsvadu nostiprināšanai;
- smiltsērkšķu sula veicina aknu funkciju, palīdz atveseļoties aknu cirozes un hepatīta slimniekiem (Dr. Māra Selgas prakse).
Smiltsērkšķus nav ieteicams lietot:
- ja konstatētas žultspūšļa un aizkuņģa dziedzera slimības;
- ja ir paaugstināts kuņģa sulas skābums, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla, kuņģa vārtnieka (slēdzējmuskuļa) darbības traucējumi;
- smiltsērkšķu sulu nav ieteicams lietot, ja ir paaugstināts kuņģa jutīgums pret skābiem produktiem (to var novērst, sulu sajaucot ar pienu).
Dažas receptes:
Kefīra kokteilis
0,3 l smiltsērkšķu nektāra, 1 l kefīra, 2 banāni, ½ ēd.k. malta kardamona un kanēļa.
Visu liek blenderī un puto apm. 1 min.
Smiltsērkšķu gardums
0,5 l smiltsērkšķu, 0,5 l dzērveņu, medus pārliešanai.
Visu samaisa. Vislabāk – atstāj uz nakti ievilkties. Lieto svaigā veidā, vai pievieno saldajiem ēdieniem, piemēram, saldējumam, jogurtiem.
Saldējuma kokteilis
200 ml smiltsērkšķu nektāra, ½ l saldējuma «Plombīrs» vai piena, 1 banāns.
Visu liek blenderī un puto apm. 12 min.
Piena dzēriens
200 ml smiltsērkšķu nektāra, ½ l piena.
Sajaucot smiltsērkšķu sulu ar pienu, iegūst kefīram līdzīgu saldskābu dzērienu\
Smilšērkšu un ābola ievārījums:
Ābolus nomizo, atbrīvo no sēklām un serdēm, sagriež gabaliņos. Liek katliņā ābolus, smiltsērkšķu ogas, ūdeni un vāra uz lēnas uguns – vidēji 20 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Šī procesa laikā maksimāli saspaida masu, līdz tā viendabīga. Pievieno nepieciešamo daudzumu cukura (vai ievārījuma cukura), pavāra līdz cukurs izkusis. Tad iegūto ievārījumu pilda iepriekš sagatavotās burciņās. Karsē karsta ūdens peldē vēl apmēram 10 minūtes.