Ja padomju laiku pīrādziņu un smalkmaizīšu garšu atceries vēl šodien, tad šis stāts ir tev. Šodien tu uzzināsi, kā gatavot mīklu pīrādziņiem pēc toreizējā valsts standarta.
Tieši tā to gatavoja prasmīgi pavāri tā laika ēdnīcās un bufetēs. Visgaršīgākie, mīkstākie un maigākie pīrādziņi sanāk tieši no šīs mīklas.
Mīkla
Valsts standarts ir universāls noteikumu kopums, ko nosaka valsts pārtikas produktu kvalitatīvai gatavošanai. Šāds standarts attiecas arī uz citām precēm un pakalpojumiem.
Padomju Savienībā šie noteikumi tika stingri ievēroti. Iespējams, ka tieši tāpēc viss bija tik garšīgs un kvalitatīvs. Atcerēsimies kaut vai gardos pīrādziņus ar dažādiem pildījumiem, kurus pārdeva vai uz katra stūra. Tagad tādus vairs necep.
Bet šī standarta pīrādziņu recepte ir saglabājusies līdz pat šai dienai. Un katra saimniece var uzcept gardus pīrāgus vai bulciņas, vadoties pēc šīs receptes.
Interesanti, ka šai receptei nav vajadzīgas ne olas, ne piens. Tāpēc pīrādziņi sanāks ne tikai garšīgi, bet arī nedārgi.
Sastāvdaļas:
170 ml silta ūdens;
10 g presētā rauga vai 3-4 g sausā rauga;
20g cukura;
5 g sāls;
10 g sviesta ( var aizstāt ar margarīnu vai augu eļļu)
310 g miltu
Pagatavošana:
1. Bļodā ielejiet silto ūdeni. Tā temperatūra nedrīkst būt augstāka par 35-40 grādiem. Turpat lieciet raugu un cukuru. Visu labi maisi, līdz izkūst cukurs.
2. Šai receptei nevajag gatavot ieraugu, tāpēc uzreiz var pievienot miltus. Pirms tam miltus vajag izsijāt, lai mīkla būtu mīksta un gaisīga. Miltus pievieno porcijām, uzreiz iemaisot. Tad pievieno sāli un mīkstu sviestu.
3. Mīklu sāc mīcīt vispirms ar koka karoti, pēc tam ar rokām. Mīklai jāsanāk mīkstai un lipīgai. Pārliec mīklu bļodā. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi vai dvielīti un atstāj uz 1 stundu.
Mīklas apjomam jāpalielinās 1,5 – 2 reizes. Pēc tam vēlreiz izmīci mīklu, pārklāj ar plēvi un vēlreiz atstāj uz 1 stundu.
4. Mīkla sanāk ļoti mīksta un gaisīga. No tās vari gatavot jebkādus pīrādziņus.
Vēl vari noskatīties video, kur redzēsi, kā gatavot šo mīklu:
Ceram, šis stāsts tev bija noderīgs. Vēlam veiksmi ideālas mīklas gatavošanā un gardus pīrādziņus ar īpašu piegaršu. Esam pārliecināti, ka rezultāts tevi apmierinās!