Ir zināms, ka nav iespējams pagatavot olu kulteni, nepārsitot olas, un nevar nogaršot arbūzu, to nesagriežot.
Kā sagriezt arbūzu ātri, vienkārši un skaisti, lai patīkami pārsteigtu viesus, iepriecinātu mazuļus, lai būtu ērti arbūzu ēst un nenāktos no galvas līdz kājām aplīt ar lipīgo sulu.
Piedāvājam 8 oriģinālus arbūza griešanas veidus. Izvēlies, kurš tev patīk vislabāk!
1. Šaha veida
Nogriez arbūza augšu un apakšu. Pārgriez to uz pusēm pa vertikālo asi. Pieturot pusīti ar roku, no tās nogriez mizu.
Pie tam atstāj mizas daļu pa vidu. Aiz tās būs ērtāk paņemt arbūza gabaliņu. Liec arbūza pusītes ar griezuma pusi uz leju.
Šāds pasniegšanas veids izskatās neparasti, un arbūza gabaliņus ir ērti paņemt, nenošķiežoties ar sulu.
2. Laiviņa
Šis veids atgādina iepriekšējo. Griešana ir vienkāršāka. Ēst gan nebūs tik ērti, būs vajadzīga dakšiņa.
Pārgriez arbūzu uz pusēm. Pusīti liec uz dēlīša ar griezuma pusi uz leju un vēlreiz pārgriez uz pusēm. Ar nazi nogriez mīkstumu no mizas. Izveidosies laiviņa.
Mīkstumu sagriez šķēlēs. Kārto uz mizas „laiviņas” šaha kārtībā.
3. Plānās trīsstūra šķēlītēs
Pārgriez arbūzu šķērsām uz pusēm, pēc tam pusītes vēlreiz pārgriez uz pusēm.
Katru ceturtdaļu pārgriez gareniski trijos vienādos gabalos. Tad arbūza ceturtdaļu liec uz dēlīša ar griezuma pusi uz leju un sagriez garās trīsstura daļās, kuras viegli paņemt rokā.
4. Eglīte
Šis griezums atgādina iepriekšējo. Sagriez arbūza ceturtdaļu kā iepriekšējā variantā, vēl pāris minūtes velti, lai izdarītu divus gareniskus griezumus katra gabaliņa mizā.
Atdali mizas malējos gabaliņus no mīkstuma. Arbūzu sagriez šķērsām gabaliņos. Gabaliņi izskatīsies pēc mazām eglītēm, kuras viegli varēs paņemt aiz zaļās kājiņas.
5. Kubiņos
Sagriez arbūzu 2-3 cm biezos diskos. Nogriez mizu. Sagriez diskus 2×2 cm kubiņos.
Pēc tam saliec gabaliņus traukā un var ēst. Tiesa, būs vajadzīgi kociņi vai dakšiņas.
6. Salmiņos
Šis paņēmien man patīk vislabāk. Tas lieliski noder furšeta galdam darbā. Pusi arbūza, kas uz dēlīša atrodas ar griezuma daļu uz leju, jāsagriež 2 cm biezos pus diskos.
Pēc tam procedūru atkārto, griežot šķērsām iepriekšējiem griezumiem.
Rezultātā sanāk arbūzu nūjiņas, kuras ērti paņemt aiz miziņas gala. Nu var celt galdā porcijās vai salikt pa glāzītēm.
7. Amerikāņu gaumē
Šis veids īpaši neatšķiras no iepriekšējā. Liec pusi arbūza uz dēlīša ar griezuma daļu uz leju un uzmanīgi nogriez visu mizu. Sagriez arbūzu.
Sagriezto arbūzu pārklāj ar piemērota lieluma bļodu un apgriez otrādi, ar vienu roku pieturot dēlīti, ar otru roku – bļodu.
Izskatās efektīvi, bet lai varētu ēst, būs nepieciešami irbulīši.
8. Groziņš
Šis griezuma veids patiks estētiem, kuriem piedevām vēl ir daudz laika. Lai groziņš sanāktu skaists, iepriekš izdari atzīmes.
Šim nolūkam izmanto līmlentu un uz tās uzzīmē vēlamo ornamentu. Tad ar nazi izgriez pa zīmējuma kontūru un pēc tam noņem līmlentes atlikumu. Izņem no arbūza mīkstumu. Ja darīsi to ar saldējuma karotīti, tad sanāks glītas arbūzu bumbiņas. Liec groziņā, pa vidu kārtojot ogas un augļu gabaliņus. Varu derēt, ka tāds arbūzs kļūs par jebkura galda naglu!