Daudziem no mums patīk gatavot ēdienu tā, lai pietiktu arī nākamajai dienai, un tam nevajadzētu tērēt laiku katru dienu. Izņēmi no ledusskapja, uzsildīji – gatavs! Bet ne vienmēr jūs varat ēst to, kas pagatavots vakar vai pirms vairākām dienām. Un īpaši šajā jomā tiek grēkots pēc bagātīgi klātiem galdiem kādā ballītē.
Principā jau uzsildītam ēdienam nav nekādas vainas, tikai vajadzētu zināt, kādus produktus labāk izmest, nekā ēst nākamajā dienā. Jūs taču nevēlaties saindēties vai saslimt ar kādu gremošanas slimību.
Un tātad, lūk šie trīs produkti:
RĪSI
Ja ticēt Pārtikas standartu Aģentūrai, nevārīti rīsi satur lielu daudzumu kaitīgo baktēriju sporu. Un tās ir spējīgas izdzīvot pat pēc izvārīšanas, lai gan tad tas jau nav vairs tik kaitīgi: lielākais vairums iet bojā vārīšanas laikā.
Bet ja neesat apēdis visus rīsus, baktēriju vairošanās process atsākas ar jaunu sparu. Un notiek tas daudz ātrāk, nekā varētu likties. Lūk kāpēc vakardienas rīsi ļoti bieži izraisa caureju un citas gremošanas sistēmas problēmas.
Mikroviļņu krāsns šajā gadījumā nepalīdzēs: daļa sporu izdzīvo pat pie 100 grādu temperatūras.
Tāpēc nekad negatavojiet rīsu putru vairāk kā varat apēst vienā ēdienreizē. Ja tā tomēr ir gadījies, vislabāk atlikumu būtu sasaldēt.
Atcerieties: ja rīsi istabas temperatūrā stāvējuši vairāk kā stundu, tos ēst jau kļūst bīstami!
AUGU EĻĻA
Lietot cepšanai eļļu, kura jau vienreiz ir lietota, nozīmē to, ka pieļaujat milzīgu kļūdu, kura nākotnē var novest pie sirds – asinsvadu slimībām, insulta vai pat saslimšanas ar vēzi.
Jaunākie pētījumi ir parādījuši, ka vairākkārt uzsildītas polinepiesātinātās eļļas, kuras satur linolēnskābi (tas ir rapsis, kukurūza, saulespuķes un sojas pupas), veido toksisku savienojumu, kas ir ļoti bīstams veselībai.
“Gatavot ēdienu pannā, lietojot vienu un to pašu eļļu vairāk kā vienu reizi, ir tas pats kas pīpēt. Abos gadījumos riski ir līdzvērtīgi”, apgalvo Džeinija Molu, Amerikas diētas asociācijas preses sekretāre.
DĀRZEŅI
Pēc Pārtikas produktu drošības centra sniegtās informācijas, sagrieztus dārzeņus nedrīkst glabāt temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem pēc Celsija vairāk kā 12 stundas. Ja zināt, ka tos neapēdīsiet, labāk sasaldējiet (ja tas ir iespējams).
Daudzi dārzeņi, tajā skaitā spināti, selerija un bietes pašas par sevi satur nitrītus.
Tie ir nekaitīgi līdz brīdim, kad istabas temperatūrā kļūst par baktēriju vairošanās katalizatoriem, kas veido nitrītus. Bet tie, savukārt, izsauc galvas sāpes, nogurumu, elpas trūkumu un pat krampjus.