Speķis, atšķirībā no melnajiem un sarkanajiem ikriem, ir pieejams katram. Brīnišķīgs produkts, kurš uzlabo imunitāti un rada sāta sajūtu. Un pavisam nav jābaidās kļūt resnam, kaloriju tajā ir maz, toties ir katram organismam nepieciešamās mononepiesātinātās oleīnskābes un polinepiesātinātās taukskābes.
Īpaši augstu speķis tiek vērtēts tajā esošās arahidonskābes dēļ, kura atbild par holesterīna līmeņa normalizāciju un hormonu izstrādi organismā.
Šodien pastāstīsim, kā garšīgi iesālīt speķi. Sevišķi garšīgs būs cauraudzītis. Pats galvenais, lai tas nebūtu no kuiļa. Tādam speķim būs nepatīkama smaka.
Sastāvdaļas:
Speķis 1kg
Sāls 1 glāze
Cukurs 0,5 glāzes
Ūdens 1 litrs
Lauru lapa, pipari pēc patikas
Ķiploki pēc patikas
Pagatavošana:
1. Ūdenī ieber sāli, cukuru, pieber piparus, lauru lapas. Visu uzvāri un atdzesē.
2. Ar spiedi saspied vai smalki sagriez ķiplokus, ieķiploko speķi.
3. Speķi saliec dziļākā bļodiņā un pārlej ar sagatavoto sālījumu. Lai vienu dienu pastāv virtuvē un pēc tam vēl diennakti ledusskapī. Pēc tam liec speķi uz papīra dvieļu slānīti, lai sālījums notek.
4. Būs ļoti garšīgi. Labu apetīti!
Vari pievienot arī citas garšvielas pēc savas gaumes, bet pats galvenais – nedrīkst iztrūkt lauru lapas. Tās piedod speķim īpašu pikantumu.