Pīlādžogas ievāc septembrī,oktobrī. Augļu ķīmiskais sastāvs ir ļoti bagātīgs, jo satur pusi no Mendeļejeva ķīmiskās tabulas elementiem. Satur C un P vitamīnu, karotīnu, fruktozi, saharozi, organiskās skābes, miecvielas, ēteriskās eļļas. Lapās ir daudz C vitamīna. No organiskām skābēm pīlādžos ir ābolskābe, dzintarskābe, citronskābe, sorbīnskābe, kā arī dažādas aminoskābes.
Cukuru ogās nav daudz, bet ir vairāki to veidi – glikoze, fruktoze, saharoze. Iegūstot sulu, organiskās skābes pievienoto biešu cukura saharozi pārvērš augļu cukurā – fruktozē. Svaigās lapās ir paraaskorbīnskābe, kas nomāc dažādu patagonisko sēņu un baktēriju attīstību. Lieto avitaminozēm, kā diurētisku un vieglu caurejas līdzekli, gremošanas veicināšanai, elpošanas ceļu iekaisuma saaukstēšanās gadījumā, kā asinis tīrošu līdzekli profilaktiski, lai novērstu trombu veidošanos, kad ir paplašinātas vēnas. Pīlādža ogas uzlabo atmiņu, dezinficē un tonizē žults un urīna ceļus. Mērķtiecīgi veselības uzlabošanai pīlādžus izmanto mazasinības, aknu, nieru, diabēta, asinsvadu, hemoroīdu, locītavu sāpju, kuņģa un zarnu trakta slimību ārstēšanā. Karotinoidi un pektīnvielas palīdz attīrīt organismu no radikāliem un dažādiem sārņiem. Pīlādžu sastāvā ir vielas, kas spēj cīnīties ar zelta stafilakoku un salmonelozi. Katru dienu ēdot 3–4 pīlādžogas, uzlabosiet imūnsistēmu, kā arī ārējo izskatu un pārvarēsiet nogurumu, depresiju. Ziedu tēju dzer, ja ir aizsmakums un klepus, tas noder kā diurētisks līdzeklis. Svaigas saberztas mizas liek uz sāpošām vietām. Mizu novārījumu lieto pret caureju. Svaigu sulu lieto dizentērijas, hipertonijas un aterosklerozes dziedināšanai. Ārīgi izmanto acu iekaisumiem, asarošanas novēršanai, plakstiņu iekaisumiem.
Dažas receptes:
Pīlādžogu ievārījums:
Sastāvdaļas
1 kg pīlādžu ogu
1 kg cukura
0,5 l ūdens
Pagatavošana
pīlādžu ogas notīra, nomazgā, aplej ar verdošu ūdeni(rūgtuma mazināšanai) un tur tajā 5-10 min. Ūdeni nolej, savāra sīrupu, rēķinot 0,5l ūdens uz 1 kg cukura vai 300gr želejcukura 1+3. Ogas ieber karstā sīrupā un tur tajā 12 st., lai tās piesātinātos ar sīrupu. Pēc tam vāra uz vienmērīgas uguns apm. 1 st.
Pīlādzis medū:
Sastāvdaļas:
400 g kātiņiem atdalītu, gatavu pīlādžogu200 g medus
Pagatavošana:
Pīlādžus nomazgā un notecina. Katrā ogā iedur ar adatu. Ogas ieber katlā ar vārošu ūdeni, uzliek vāku un tur tik ilgi, kamēr pīlādži kļūst mīksti. Katliņā izkausē medu. Liek tajā notecinātās ogas un vāra, kamēr masa sabiezē. Pīlādzi medū pasniedz pie tējas cukura vietā.
Džems ar āboliem :
Sastāvdaļas:
500 g saldu ābolu, 500g pīlādžu, 500g cukura
Ābolus nomazgā un sagriež mazos kubiciņos. Apstrādātās pīlādžu ogas kopā ar āboliem liek pannā ar platām malām un aplej ar ūdeni. Vāra uz mazas uguns, kamēr augļi kļūst mīksti. Tad biezeni izberž caur sietu, lai atbrīvotos no pīlādžu sēklām, kas patiesībā ir visrūgtākā ogu daļa. Pannu izmazgā, ieber tajā cukuru un ielej pavisam nedaudz ūdens, lai izšķīdinātu cukuru, un uzvāra. Pievieno ābolu un pīlādžu biezeni un uz vidējas uguns vāra aptuveni piecas minūtes. Mazā trauciņā uzpilinot pāris pilienu, pārbauda, vai masa kļuvusi par želeju, un pilda burciņās. Šis ievārījums ļoti atšķiras no tā, kurā ar cukuru vienkārši savārītas pīlādžu ogas, – tas ir saldeni rūgteni skābs, ar burvīgu garšu un aromātu.