Kad bērns sasniedz sešu mēnešu vecumu, viņš sāk ēst piebarojumu (dārzeņus, augļus, putras u.c.), iepazīst jaunas garšas un aromātus. Un lai arī vecāki rūpīgi seko mazuļa ēdienkartei, dažreiz viņi var krist kārdinājumā iedot viņam kaut ko no “pieaugušo” ēdiena, īpaši jau tāpēc, ka bērns nepārtraukti stiepj rociņas pretī jebkuram ēdiena kumosam.
Lūk pieci produkti, kurus speciālisti neiesaka dot bērniem, kuri nav sasnieguši divu gadu vecumu:
SĀLS.
Eksistē pat īpašas normas, kas nosaka bērniem patērējamo sāls daudzumu. Bērniem, kas nav sasnieguši gada vecumu, iesaka dot nesālītu ēdienu. Viņiem vēl nav pilnībā attīstījušās nieres, tādēļ mazuļa organisms nevar pilnībā pārstrādāt sāli.
Uztura speciāliste Renē Rouza Rodrigo iesaka bērnu ēdienam sāls vietā pievienot garšvielas, piemēram, kanēli, rozmarīnu un pētersīļus. Pērkot gatavo bērnu pārtiku, arī būtu vēlams pārbaudīt, vai tā nesatur sāli.
CUKURS.
Sekojot Amerikas kardiologu asociācijas ieteikumiem, bērniem, kas jaunāki par diviem gadiem, nav nepieciešams ēdienam pievienot cukuru. Nevajadzētu dot arī saldinātus dzērienus un veikalā pirktus saldumus.
Arī šajā gadījumā būtu jāpārbauda speciālās bērnu pārtikas sastāvs, pirms dodat to savam bērnam.
MEDUS.
Ne tikai cukurs var būt kaitīgs bērnam. Lai cik tas nešķistu dīvaini, bet Lielbritānijas Nacionālais veselības aizsardzības dienests neiesaka dot bērniem medu. Pagaidiet vismaz līdz gada vecumam!
Medus sastāvā var būt baktērijas Clostridium botulinum sporas. Šī baktērija spējīga izstrādāt toksīnus bērna zarnu traktā, kuri, savukārt, var izraisīt bērnu botulismu, kas var izsaukt aizcietējumus, apetītes zudumu, letarģiju, pneimoniju un organisma atūdeņošanos.
POPKORNS, VESELAS VĪNOGAS, ŽELEJKONFEKTES.
Lipīgi, slideni, cieti un apaļi produkti var novest pie nosmakšanas jaundzimušajiem. Tāpat vajadzētu izvairīties no rozīnēm, zefīra, veseliem riekstiem un ogām, veseliem cīsiņiem, konfektēm un čipsiem, kā arī no baltmaizes (tā var salipt).
JĒLI, NEIZVĀRĪTI PRODUKTI.
Pat ja paši mīlat ēst olu kulteni, bērnam vajadzētu dot tikai cieti vārītu olu. Produktu apstrāde augstā temperatūrā iznīcina kaitīgās baktērijas. Tāpēc liellopa gaļu vajadzētu gatavot 62°C, malto gaļu – 71°C, putnu gaļu – 74° grādu temperatūrā.
Zivis var dot bērniem no 4 – 6 mēnešu vecuma, bet tai jābūt gatavotai līdz kļūst puscaurspīdīga, un to viegli sadalīt ar dakšiņu.
Avots: www.vkurselife.com