Zivs marinādē
Kāpēc gan nepagatavot ēdnīcu zivju dienas hītu – zivis dārzeņu marinādē? Sasmalcini 2 sīpolus un sagriez salmiņos 3 burkānus, visu apcep eļļā uz nelielas uguns.
Pēc tam liec pannā glāzi tomātu pastu, piparus, lauru lapas un krustnagliņas pēc garšas. Sautē visu 20 minūtes, pēc tam pielej pusglāzi 3% etiķa. Uzvāri, pievieno sāli un cukuru pēc garšas. Kamēr gatavojas mērce, apcep mintaja gabaliņus. Atdzesētu mērci pārlej zivīm, ļauj ievilkties. Gatavs!
Flotes makaroni
Viss ģeniālais ir vienkāršs, vai ne? Lai pagatavotu flotes makaronus vajadzēs vārītu liellopa gaļu, makaronus, augu eļļu un sīpolus. Novāra un noskalo makaronus, gaļu samaļ. Sīpolus apcep un pievieno maltajai gaļai, pieberam sāli un piparus. Sajauc kopā makaronus ar malto gaļu un ēdienu var likt galdā.
„Vitamīnu” salāti
Tāpat kā vinegrets arī šie salāti ir obligāta uzkoda padomju laika ēdienkartē. Viss slēpjas kāpostu termiskā apstrādē. Smalki sagriež vai saēvelē 0,5 kg balto kāpostu, pievieno 4 ēdamkarotes etiķa un 0,5 tējkarotes sāls. Karsē visu katliņā aptuveni 3 minūtes, pēc tam atdzesē. Tad smalki sagriež vai sarīvē burkānus, pievieno tos kāpostiem, pieber nedaudz cukura. Salātus labāk aizdarināt ar eļļu, labi samaisīt un nolikt uz pāris stundām ledusskapī ievilkties.
Sarkanā mērce
Tik īpatnēju mērci pagatavot ir pavisam vienkārši. Uz sausas pannas apcep50 g miltu, tad ielej glāzi silta ūdens, kārtīgi samaisi. Atsevišķi apcep eļļā sagrieztus vai sarīvētus burkānus un sīpolus. Pievieno 100 g tomātu pastas, apmaisi un vēl viegli apcep. Pa to laiku uzkarsē 1 litru gaļas buljona, un, pastāvīgi maisot, iejauc tajā miltus, kas atjaukti ar ūdeni.
Pēc tam pievieno sagatavotos dārzeņus un sautē aptuveni stundu. Ja vēlies rezultātā dabūt garšu kā ēdnīcā, tad pievieno mērcei vēl sviestu vai margarīnu.
Kompots no žāvētiem augļiem
Manuprāt, tas bez pārspīlēšanas ir galvenais bērnības simbols! To pagatavot ir pavisam vienkārši. Liek katliņā sagrieztus žāvētus ābolus un bumbierus, 0,5 glāzi cukura un 1 l ūdens. Uzvāra un pavāra 30 minūtes uz mazas uguns. Tad pieber 200 gramus vairākkārt nomazgātus citus žāvētos augļus (plūmes, aprikozes, rozīnes u.c.) un vāra kompotu vēl 5 minūtes.
Minētie padomju laiku ēdnīcu kulinārijas šedevri noteikti liks tev atcerēties skolas laikus. Bet pat tad, ja tev nav nācies būt padomju ēdnīcā, piena zupa ar nūdelēm vai gulašs ar mērci noteikti tev garšos. Labu apetīti!