Rīsu ēdienus gatavo visā pasaulē. Dienvidaustrumu Āzijā, Ķīnā un Japānā tie ir pārtikas pamata produkts. Rīsus izmanto visdažādāko ēdienu, piedevu un pildījumu pagatavošanai.
Tāpēc rīsu iemērkšana palīdzēs, lai izvārītā putra nepārtaptu par kaut ko līdzīgu klīsterim.
Rīsu iemērkšana
Lai rīsi būtu irdeni, tie vispirms vairākas reizes jāmazgā ar siltu ūdeni un pēc tam jāiemērc. Vienkārša mazgāšana neatbrīvos rīsus no cietes.
Japāņu zinātnieki apgalvo, ka rīsu iepriekšēja iemērkšana siltā ūdenī paaugstina to vērtību divas reizes.
Mērcēšanas laikā atbrīvojas fermenti, kas savukārt paaugstina vitamīnu un minerālvielu koncentrāciju rīsos.
Iesaka rīsus pirms gatavošanas uz nakti iemērkt, tas ļaus tikt vaļā no nevajadzīgām vielām.
Bez tam iesaka iemērkšanai liet daudz vairāk ūdens, nekā rīsu. Ūdeni jābūt tīram. Lai paātrinātu mirkšanas procesu, auksta ūdens vietā liet karstu. Taču ūdens temperatūrai nevajadzētu būt augstākai par 60 grādiem.
Rīsus vēlams iemērkt stikla traukā. Trauku ar rīsiem turēt istabas temperatūrā. Pēc mērcēšanas rīsi atkal jānomazgā.
Rīsu pagatavošana
Kulināri izmanto dažādus rīsu pagatavošanas veidus, tomēr ir vairāki vispārīgi ieteikumi, patiecoties tiem rīsu ēdieni būs garšīgāki.
* Rīsi jāliek vārošā ūdenī;
* Lai rīsi būtu irdenāki, ūdenim pievieno karoti augu eļļas;
* Aromātam pievieno ķiploka daiviņu, kas pagatavošanas beigās jāizņem;
* Lai rīsi būtu maksimāli irdeni, vārīšanas procesā tos nevajag maisīt;
* Rīsi jāvāra uz lēnas uguns;
* Nepārvāri rīsus, tad tie paliks lipīgi.
Pagatavot irdenus rīsus un garšīgu plovu nebūs grūti, ja izmantosi ieteikumus.