Uzskatu, ka katrs virtuves priekšmets, ko lieto ēdiena gatavošanā, ir pelnījis vienādu uzmanību.
Katliņi, pannas, naži, trauki. Tas viss ir jākopj.
Tāpat arī gaļas un citu pārtikas produktu apstrādes dēlīši. Tagad tos gatavo no visdažādākajiem materiāliem. Kāds nu kuram patīk. Es par labākajiem uzskatu koka dēlīšus. Labi, ja saimniecībā ir 3-4 dēlīši.
Vienam no tiem ir jābūt paredzētam svaigas gaļas un zivju apstrādei. Šo dēlīti parasti nolieku atsevišķi.
Pārējie dēlīši ir dārzeņiem, maizei, sieram. Kad gatavoju ēdienu, man nepieciešami vismaz 2 dēlīši. Nereti izmantoju dēlīšus karstu trauku uzlikšanai.
Cepti kartupeļi visgaršīgākie ir tieši no pannas, kura uzlikta uz koka dēlīša. Tādos brīžos aizmirsti par etiķeti, turklāt, visi savējie, visa uzmanība vērsta uz ceptajiem gabaliņiem.
Taču mans māsas dēls ir kategoriski pret šo ekoloģisko priekšmetu virtuvē. Jauniešiem patīk plastmasa. Mēdz teikt, ka koka dēlīšus ir grūti tīrīt un ar laiku tie kļūst tumši.
Man ir daži veidi, kā kārtīgi notīrīt koka rīkus.
1. metode
* Notīrīt virsmu ar smilšpapīru, vispirms ar rupjo, pēc tam ar smalko. Rezultātā virsma kļūs līdzena. Ja dēlītis ir stipri netīrs, to vispirms vajag izmērcēt vārošā ūdenī un paberzt ar dzelzs beržamo.
* Tad apstrāde – notīrīto virsmu ierīvē ar citronu un apbērt ar sāli. Atstāt uz pusstundu dezinfekcijai. Pēc tam noslaucīt sāli un vēlreiz notīrīt ar citrona pusīti.
Dēlītim jau ir svaiga smarža un tas ir tīrs.
2. metode
* Uzliet vārošu ūdeni uz dēlīša. Pāri pārkaisīt pārtikas sodu, labi izlīdzināt un ierīvēt ar šo maisījumu dēlīti.
* Uzliet virsū etiķi. Soda sāks čūkstēt. Tad paberzēt dēlīti ar dzelzs beržamo, lai notīrītu netīrumus.
* Pēc šīs procedūras vēlreiz noskalot ar vārošu ūdeni un nožāvēt dēlīti.
Abi veidi ir labi, dēlīši kļūst tīri. Pielietojot otro paņēmienu, laiks tīrīšanai būs nepieciešams mazāks. Ja dēlītis bojāts, tad labāk pielietot pirmo paņēmienu.
Lai veicas!