Etiķetes noteikumi ir vesela zinātne. Dzīvo visu mūžu, uzskati sevi par kulturālu cilvēku, bet pēc tam izrādās, ka tavi audzināšana ir tukša skaņa.
Ko etiķete?
Restorānā nekad neizēd zupas šķīvi tukšu līdz galam, lai cik garda arī nebūtu zupa, nekādā gadījumā nesašķieb šķīvi, lai izsmeltu no tā pēdējo pili zupas. To var atļauties tikai mājās.
Lielās viesībās tikt galā ar daudzajiem galda rīkiem ir vesels izaicinājums. Bet ne mazāk svarīga ir pareiza salvetes locīšana. Pēc pusdienām tā jāpārloka uz pusēm un jānovieto šķīvja kreisajā pusē. Tā oficiants sapratīs, ka esi pabeidzis ēst un varēs no vākt no galda nevajadzīgos traukus.
Pareizi turi glāzi. Nav svarīgi, kas tajā ieliets – sula vai kāds cits dzēriens. Glāze jātur aiz kājiņas.
Vai tu zināji, ka vēlēt viesiem „labu apetīti” ir pavisam nepareizi. Un, lūk, kāpēc.
Labas apetītes vēlēšana
Lai arī francūži saka „Bona petit”, tas nebūt nav labas apetītes vēlējums, bet gan tam ir pavisam cita nozīmē. Esmu nodzīvojis jau vairāk nekā 50 gads un tikai tagad sapratu, kādēļ tā vispār ir…
Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu ar nozīmi!