Tikai mājas maize var tā smaržot un kraukšķēt. Jā Lielveikalos var nopirkt visāda veida maizi, bet tajā nav galvenās sastāvdaļas – mīlestība.
Pateicoties šai sastāvdaļai mājās gatavota maize ir neticami garda. Pagatavojot to pēc šīs receptes, maize sanāk aromātiska, garšīga, ar maigu mīkstumu un apetītelīgu garozu.
Tas atgādina to pašu maizi no bērnības! Ideāli garšo ar desu un piekost klāt, kādam ēdienam.
Sastāvdaļas:
* 250 g miltu,
* 6 g sausā rauga,
* 4 g sāls,
* 30 g sviesta vai margarīna,
* 100 ml piena,
* 50 ml ūdens.
Smērēšanai:
* 1 olas dzeltenums,
* 5 g piena.
1. Sajauc bļodā visas sausās sastāvdaļas, pievieno margarīnu, pienu un ūdeni.
2. Iemīci mīklu. Gatavo mīklu ieliec bļodā, kas ir apsmērēta ar augu eļļu, aptin ar pārtikas plēvi un novieto siltā vietā uz 30 minūtēm.
3. Pēc 30 minūtēm izņem un samīci mīklu. Ieliec to atpakaļ bļodā, uzliec plēvi un novieto atkal siltā vietā uz 1 stundu.
4. No iegūtās mīklas sāc formēt maizi. Darba galdu apber ar miltiem, izliec mīklu un izrullē 0,5 cm biezumā.
5. Sarullē mīklu ruletē, ne pārāk cieši, kā arī ne pārāk vāji, lai gatavā maizē nebūtu tukšumu!
6. Pašās beigās kā nākas saspied malas. Noformē maizi, izliec uz cepešpannas, kurā ir ieklāts cepampapīrs. Apsedz ar dvieli un atstāj uz 30 minūtēm.
7. Ar asu nazi uztaisi iegriezumus. Sasmērē maizi ar olu dzeltenumu, kas ir sajaukts ar pienu.
8. Laicīgi uzsildi cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ieliec maizi cepties uz 30 minūtēm.
9. Gatavu maizi atdzesē uz restēm. Labu apetīti.
Kulinārijā maizi izmanto sausiņu pagatavošanai. Lai iegūtu tādu uzkodu maizi parasti apcep ar olu un papildus sastāvdaļām.
Mūsu lasītāji – eksperti kulinārijā, tāpēc lūdzam jūs atstāt komentāru un padalīties ar savām maizes receptēm. Svaiga un garda maize uz galda – prieks katrās mājās.