Pirmo reizi iepazīstoties ar kafijas industriju, daudzi apjūk: kāpēc barista pasniedz espresso kafiju ar ūdeni? Pirmo reizi ko tādu es redzēju ārzemēs un nesapratu, kas man ar šo ūdeni jādara. Jāizdzer pirms kafijas, pēc kafijas vai vispār jāatšķaida kafija?
Toreiz nodomāju, kas ir tāds vietējais pasniegšanas stils. Bet vēlāk ievēroju, ka manā dzimtajā pilsētā arī espresso pasniedz šādā veidā.
Nenoturējos un pajautāju baristam, kā jādzer šī kafija ar ūdeni. Atbilde bija izsmeļoša un ļoti interesanta!
Kā dzer kafiju ar ūdeni
Kur radusies šāda tradīcija
Runā, ka kafiju ar ūdeni sākuši dzert Turcijā jau krietni sen. Leģenda vēsta, ka tas darīts aiz piesardzības. Sultāns vispirms iemērcis pirkstu parastajā ūdenī, pēc tam – kafijas krūzītē.
Šī versija šķiet maz ticama, salīdzinot ar citu. Dažos avotos teikts, ka runa ir par austrumu viesmīlību. Saimnieks piedāvā tasi kafijas un glāzi ūdens. Paēdušais viesis vispirms izvēlējies kafiju, bet nepaēdušais – izdzēris ūdeni. Tā saimnieks varējis saprast, vai viesim piedāvāt ēdienu. Bet citos laikos starp Austriju un Turciju austrumu tradīcija atnāca uz Eiropu.
Kāpēc arī šodien barista pasniedz ūdeni kopā ar espresso
Ir daudz leģendu par to, kāpēc arī mūsdienās kafejnīcās kopā ar espresso tasīti pasniedz ūdens glāzi. Viena no tām vēsta, ka kafija ir jāatšķaida ar ūdeni, jo espresso garša ir diezgan piesātināta un stipra. Bet tādā gadījumā jūs dabūsiet citu dzērienu – amerikano.
Pat, ja esat kafijas mīlētājs un varat izdzert 2-3 espresso tasītes dienā, ar jums viss būs labi.
Patiesībā ūdeni piedāvā, lai jūs ik pa brīdim atjaunojat savus garšas receptorus. Tas ļaus jums pilnīgāk izbaudīt espresso garšu. Daudzi kafijas cienītāji ir pārliecināti, ka ar šo uzdevumu labi tiek galā arī gāzētais ūdens. Paeksperimentējiet un noskaidrojiet, kā kafijas garšu izjūtat tieši jūs.
Tagad es espresso dzeru pareizi! Jāpiezīmē, ka dzēriena garša patiešām ir spilgtāka un piesātinātāka, ja vispirms iemalkojat ūdeni. Vai esat redzējuši, ka barista pasniedz espresso kopā ar glāzi ūdens?