Sakiet godīgi, vai jūs, izvēloties sarkanās zivis, cerat, ka pirkumā būs tikai zivju mātītes un jūs mājās varēsiet vēl panašķoties arī ar sarkanajiem ikriem? Ja tā, tad cik bieži jūsu cerības piepildās? Šodien pastāstīsim, kā izvēlēties zivis ar ikriem un tādējādi – ietaupīt.
Starp citu, sarkanie ikri nav tikai galda rotājums, veids, kā padarīt sviestmaizes oriģinālas un likt viesiem sajūsmināties vai pat apskaust. No tiem ir arī liels labums. Tajos ir folijskābe, dzelzs, un kālijs, olbaltums un polinepiesātinātās skābes, kā arī vitamīni. Pievienojiet to dievīgajam etiķim un aromātam – un jūs vēlēsieties uzzināt, kā izvēlēties zivi ar ikriem.
5 veidi, kā noteikt to ar aci.
1. Zivs lielums
Uz to vērš uzmanību pircēji vispirms, domādami, ka zivju tēviņš ir lielāks, Viss ir ļoti loģiski, taču tikai viens sīkums: tas nenozīmē, ka no divām zivīm, kuras redzat veikala saldējamajā vitrīnā, lielākā noteikti būs tēviņš.
2. Spuras
Aplūkojot spuras, var mēģināt uzzināt, kura ir zivju mātīte, kurš tēviņš (tēviņam tās ir platākas). Tā domā daudzi. Tomēr arī tas ne vienmēr nostrādā: Spuras var būt pilnīgi vienādas, pat tad, ja zivis ir svaigas. Bet, ja jūs pērkat saldētas zivis, uzminēt praktiski nav iespējams.
3. Kuprītis uz muguras. Ja tas ir, tad tas ir tēviņš. Izņēmums ir kuprlasis. Šajā gadījumā pat mātītei ir neliels kuprītis, dažos gadījumos tas ir pat visai iespaidīgs. Te nu iespēja ir 50:50.
4. Vēderiņš. Kā izvēlēties sarkano zivi ar ikriem? Var vienkārši apskatīt vēderiņu. Apaļīga vēdera forma tā vien liecina par ikriem. Taču šis veids ir tikai palīgveids un darbojas tikai gadījumos, kad jūs tiešām zināt, ka jūsu rokās ir zivju mātīte.
5. Galva, mute. Šim veidam vajadzētu pievērst īpašu vērību. Taisna un līdzena mute ir raksturīga mātītei, greiza un ar liektu augšlūpu – tēviņam. Tēviņa pazīmes ļoti spilgti izpaužas neilgi pirms nārsta.
Un tā – vienkārši paņemiet zivi rokās. Salīdziniet galvas formu, vēdera izmēru un blīvumu, lūpu formu. Ja pērkat kuprlasi, tad sārta vai rozā atverīte uz vēdera ir droša pazīme, ka ikri vēderā ir.
Svētku uzkodas ar sarkanajiem ikriem.
Sviestmaizes ar lasi un sarkanajiem ikriem
Sastāvdaļas:
Rupjā maize – 1 klaipiņš
Sviests 100 grami
Sarkanie ikri 150 grami
Mazsālīts lasis 200 grami
Dilles pēc garšas
Maizi sagrieziet vienādos gabaliņos, nogrieziet garoziņu, katru maizes gabaliņu apziediet ar sviestu, uzberiet tam dilles, uzlieciet gabaliņu laša un nedaudz ikru.
Kanapē ar ikriem un siera salātiem
Sastāvdaļas:
1 bagete
100 grami ikru
100 grami cieta siera
2 olas
2 ēdamkarotes majonēzes
Sāls, pipari pēc garšas
Plāni sagrieziet bageti, apgrauzdējiet uz sausas pannas līdz zeltainumam.
Novāriet olas. Sarīvējiet tās uz rīves un sajauciet kopā ar rīvētu cieto sieru. Pieberiet sāli, piparus, pievienojiet majonēzi.
Lieciet salātus uz bagetes. Virsū uzlieciet ikrus.
Olas, pildītas ar ikriem
Sastāvdaļas:
6 olas
70 g cieta siera
80 g mazsālīta laša
2 ēdamkarotes majonēzes
Zaļumi pēc garšas
1. Novāriet olas, nolobiet tās, pārgrieziet uz pusēm. Izņemiet dzeltenumus. Saspaidiet tos ar dakšiņu un sajauciet ar rīvētu sieru un majonēzi.
2. Lieciet pildījumu olu pusītēs.
3. Virsū lieciet ikrus, garnējiet ar zaļumiem.
Zinot, kā izvēlēties zivis ar ikriem veikalā, jūs varēsiet pagatavot tādas uzkodas biežāk, nevis tikai uz lieliem svētkiem.