Lai uzglabātu alu Jums būs nepieciešama alus muciņa, taču alus uzglabāšanā var izmantot šampanieša pudeles ar tumšu stiklu, kuras var aizkorķēt ar applaucētu korķi. Korķi pārsieniet ar drātiņu un aplejiet ar zīmoglaku, sveķiem vai vasku. Taču der zināt, ka mājās radītu alu nebūtu vēlams uzglabāt ilgstoši.
Bavāriešu alus – recepte
1,6 kg kaltētu saldskābu maizīti
800 gr rudzu iesala
¼ tējkaroti sāls
¼ tējkaroti piparu
50 gr sauso raugu
200 gr cukuru
600 gr apiņu
~ 13 l ūdeni
200 ml karstā ūdenī izšķīdiniet raugu. Lielā kastrolī ielieciet sīki sagrieztu maizīti, rudzu iesalu, sāli, piparus, cukuru un ar verdošu ūdeni applaucētus apiņus, kā arī pievienojiet iepriekš izšķīdināto raugu. Visam šiem komponentiem pievienojiet nedaudz verdošu ūdeni, līdz izveidojas bieza, krējumam līdzīga masa. Kastroli apsedziet ar drāniņu un novietojiet siltā vietā uz vienu nakti. Pievienojiet 9 l verdošu ūdeni un cukuru. Visu labi samaisiet un turiet siltā vietā vēl 2 diennaktis. Nolejiet šķidrumu un pārlejiet māla traukā. Atlikušajiem cietajiem komponentiem pievienojiet 2 l ļoti verdošu ūdeni. Samaisiet. Kad šie divi litri ūdens ir atdzisuši, nolejiet to un pievienojiet māla traukā esošajam šķidrumam. Visu rūpīgi samaisiet un pārlejiet emaljētā kastrolī un uzvāriet. Atdzesējiet, noņemiet putas, izkāsiet caur marlīti. Pildiet pudelēs vai koka muciņā.
Tumšais mājas alus – recepte
500 gr iesala graudus
30 gr cigoriņu
700 gr cukuru
500 gr sausu apiņu
1 citrona miziņu
10 l ūdeni
Iesala graudus apcepiet uz sausas pannas līdz tie kļūst brūni, tad samaliet, pievienojiet cigoriņus un daļu ūdens un visu variet uz lēnas uguns apmēram 2 stundas. Pēc tam pievienojiet atlikušo ūdeni, apiņus un citronu miziņu. Pēc pāris stundām sastāvu izkāsiet caur drāniņu un pārlejiet alus muciņā vai pudelēs. Aizkorķējiet un nonesiet pagrabā vai īpaši vēsā vietā.
Gaišais stiprais alus – recepte
35 l ūdeni
600 gr apiņu
6 kg cukuru
750 ml apiņu raugu
Katlā ielejiet ūdeni un uzvāriet to. Pievienojiet apiņus un vāriet vēl kādas 7 minūtes. Pēc tam izkāsiet šķidrumu, pievienojiet cukuru un raugu. Visu labi samaisiet un pārlejiet koka muciņā, taču ne lielāka tilpuma kā 70 l. Alum rūgstot tas putosies, taču ar laiku putas nosēdīsies. Rūkšanas process ilgst 3 – 4 nedēļas. Pēdējās divās nedēļās alus mucu aizspundējiet. Kad cukura garša pilnībā pazudīs, alus ir gatavs baudīšanai.
Krievu medus alus – recepte
20 l ūdeni
4 kg medu
50 gr apiņu
100 gr sausā rauga
Ūdenī izšķīdiniet medu, pievienojiet apiņus un vāriet apmēram vienu stundu, pastāvīgi maisot, sastāvu atdzesējiet un izkāsiet caur sietiņu. Visu pārlejiet alus muciņā un novietojiet to istabas temperatūrā uz 6 dienām atvērtu. Pēc tam alus muciņu aizspundējiet un pārnesiet uz pagrabu vai īpaši vēsu vietu. Pēc trijām dienām alu variet pārliet pudelēs, kuras rūpīgi aizkorķējiet.
Ukraiņu alus – recepte
800 gr sausu baltmaizi apbērt ar sāli un smalcinātu krustnagliņu
800 gr sausu rupjmaizi apbērt ar sāli un smalcinātu krustnagliņu
600 gr rudzu iesala
1 tējkaroti kanēļa
50 gr raugu izšķīdinātu 1 glāzē silta ūdens
200 gr apiņu
2 ēdamkarotes cukuru
2 ēdamkarotes pārtikas sodas
Ūdeni
Maizes sausiņus sagrieziet sīkos gabaliņos un ielieciet emaljētā traukā. Pievienojiet iesalu, kanēli, raugu un visu aplejiet ar 3 l verdoša ūdens. Visus labi samaisiet un novietojiet siltā vietā uz divām diennaktīm. Apiņus applaucējiet ar 500 ml ūdens un pievienojiet kopējai masai. Cukuru apcepiet uz pannas līdz tas kļūst brūns un pievienojiet to pārējiem komponentiem. Visam pievienojiet 9 l verdoša ūdens un sodu. Kastroli aiztaisiet ar vāciņu un novietojiet siltā vietā uz vienu diennakti. Tad visu izkāsiet caur marlīti vai vati un iepildiet pudelēs vai alus muciņā. Aizkorķējiet un nonesiet pagrabā vai īpaši vēsā vietā. Alus būs nobriedis apmēram pēc 2 nedēļām.
Krimas alus – recepte
1,2 kg sātīgas, kaltētas maizītes
600 gr rudzu iesala
400 gr apiņu
8.5 l ūdeni
Čuguna katlā ielieciet sagrieztu maizīti, rudzu iesalu un ar karstu ūdeni applaucētu apini. Pievienojiet 2 l verdoša ūdens. Visu labi samaisiet. Katlu apsedziet ar drāniņu un novietojiet uz vienu nakti siltā vietā. Vēlāk pievienojiet 6,5 litrus verdoša ūdens, visu samaisiet, uzlieciet katlam vāku un novietojiet uz nakti krāsniņā. Nākošā rītā izkāsiet caur marlīti un izlejiet pudelēs, aizkorķējiet, bet korķi nosieniet ar drātiņu. Pudeles aptiniet ar salmiem, ielieciet katlā, pievienojiet aukstu ūdeni un visu uzvāriet. Izņemiet pudeles, ļaujiet atdzist un novietojiet aukstā vietā. Alus gatavs lietošanai būs ne ātrāk kā pēc 10 dienām.
Osetijas alus – recepte
10 l ūdeni
2 kg kviešu iesalu
3 kg kukurūzas iesalu
50 gr apiņu
100 ml apiņa raugu
100 gr cukuru
30°С siltā ūdenī ieberiet apceptu, samaltu graudu iesalu. Visu labi samaisiet un uzvāriet un pavāriet vēl apmēram 6 minūtes, izkāsiet iejavu un vāriet to atkārtoti 1,5 stundu. Pievienojiet apini un vāriet vēl 1 stundu. Atdzesējiet un izkāsiet traukā, kurā notiks alus nogatavošanās. Apmēram 0,5 litros novārījuma izšķīdiniet 100 ml rauga un 100 gr cukura. Atļaujiet raugam sākt rūgt. Pēc tam raugu pievienojiet novārījumam. Visu labi samaisiet, apsedziet un ļaujiet alum rūgt. Putas, kuras parādās pastāvīgi nosmeliet. Kad alus sarūdzis, izkāsiet to un novietojiet vēsā vietā.
Maskavas trīs kalnu alus – recepte
1,2 kg saldskābas maizītes
0.8 kg sātīgas maizītes
Minimāli sāli
400 gr cukuru
400 gr rudzu iesala
400 gr kviešu iesala
50 gr raugu izšķīdinātu 1 glāzē silta ūdens
800 gr ar karstu ūdeni applaucētu apiņus
50 gr pārtikas sodas
~ 17 l ūdeni
Lielā kastrolī ielieciet sagrieztu maizīti un nedaudz pasāliet to. Pievienojiet iesalu, cukuru un pielejiet raugu. Sastāvu atšķaidiet ar karstu ūdeni līdz krējumam līdzīgai masai. Pievienojiet apini, visu labi samaisiet, apsedziet ar biezu drāniņu un novietojiet siltā vietā uz 5 stundām. Vēlāk pievienojiet 13 l verdoša ūdens. Katlu cieši aiztaisiet ar vāku un nolieciet uz diennakti karstā krāsnī. Nākošajā dienā nolejiet šķidrumu, bet sausajiem atlikumiem pievienojiet vēl 2,5 l verdošu ūdeni, visu labi samaisiet un atkal novietojiet siltā vietā uz 1 diennakti, izkāsiet šķidrumu un pievienojiet iepriekš nolietajam šķidrumam. Pievienojiet jaunajam alum sodu. Pēc 1 stundas visu izkāsiet caur lina audeklu vairākas reizes un pārlejiet alus muciņā vai pudelēs. Aizkorķējiet un nonesiet pagrabā vai glabājiet alu īpaši vēsā vietā.
Čehu alus – recepte
800 gr apiņu
800 gr rudzu iesala
100 gr sausā rauga
400 gr cukura
2 kg saldu sausiņu
4 ēdamkarotes pārtikas sodas
24 l ūdeni
Apini aplejiet ar 2,5 l verdoša ūdens, pievienojiet rudzu iesalu, cukuru un raugu, kurš iepriekš izšķīdināts 400 ml ūdens. Pēc divām diennaktīm sastāvam pievienojiet sadrupinātus sausiņus un 18 l verdoša ūdens, uzlieciet vāciņu un novietojiet īpaši siltā vietā uz 3 diennaktīm. Pēc tam nolejiet šķidrumu, bet cietajiem komponentiem pievienojiet sodu un aplejiet tos ar 3 litriem verdoša ūdens un atkārtoti novietojiet siltā vietā uz 1 diennakti. Vēlāk nolejiet arī šo šķidrumu un savienojiet to ar iepriekš nolieto šķidrumu. Visu samaisiet un izkāsiet caur marlīti. Lejiet pudelēs vai alus muciņā, aizkorķējiet un novietojiet vēsā vietā vēl uz divām nedēļām.
Smoļenskas alus – recepte
2 kg sausu rupjmaizīti apbērtu ar ķimenēm
400 gr ar karstu ūdeni applaucētus apiņus
600 gr kviešu iesala
50 gr raugu, izšķīdinātu 1 glāzē silta ūdens
100 gr cukura
1 ēdamkaroti pārtikas sodas
~ 12 l ūdeni
Ielieciet kastrolī sagrieztu maizīti, apiņus, iesalu, cukuru un raugu. Pievienojiet puslitru verdoša ūdens, visu labi samaisiet, cieši nosedziet un ielieciet siltā krāsnī uz vienu nakti. No rīta nolejiet uzlējumu, bet cietajiem atlikumiem pievienojiet vēl 2,5 litrus verdoša ūdens un atkal ievietojot katlu siltā krāsnī uz 1 nakti. Nolejiet uzlējumu un savienojiet to ar iepriekš nolieto šķidrumu. Cietajiem atlikumiem pievienojiet sodu un 7,5 litrus verdoša ūdens. Visu labi samaisiet un atkal katlu ievietojiet siltā krāsniņā uz vienu diennakti. Trešo uzlējumu savienojiet ar diviem iepriekš nolietajiem šķidrumiem, samaisiet un izkāsiet caur marlīti. Lejiet pudelēs vai alus muciņā, aizkorķējiet un novietojiet vēsā vietā vēl uz divām nedēļām.
Pikantais alus – recepte
800 gr saldus baltmaizes sausiņus
400 gr rudzu iesala
200 gr ar karstu ūdeni applaucētus apiņus
100 gr cukuru
5 sasmalcinātus pipara graudiņus
Šķipsniņu sāli
50 gr raugu, izšķīdinātu 1 glāzē silta ūdens
~10 l ūdeni
Ielieciet katliņā sausiņus, iesalu, apiņus, piparus, raugu un sāli. Pievienojiet verdošu ūdeni un visu vāriet tik ilgi līdzi izveidojas krējumam līdzīga masa. Katliņu apsedziet ar drāniņu un nolieciet siltā vietā uz vienu diennakti.
Izšķīdiniet cukuru 4,5 litros verdoša ūdens un pievienojiet klāt pārējiem komponentiem. Visu labi samaisiet. Katliņu cieši nosedziet un novietojiet siltā krāsniņā uz divām diennaktīm, nolejiet uzlējumu, bet cietajiem komponentiem pievienojiet 1,5 litrus verdoša ūdens. Apmēram pēc 1 stundas izkāsiet šķidrumu un pievienojiet to iepriekš nolietajam uzlējumam. Visu labi samaisiet un nedaudz uzvāriet. Putas, kuras parādās, nosmeliet. Nedaudz atdzesējiet un izkāsiet novārījumu caur linu drāniņu. Lejiet pudelēs vai alus muciņā, aizkorķējiet un novietojiet vēsā vietā vēl uz divām nedēļām.
Burkānu alus – recepte
12 l svaigi spiestas burkānu sulas
1 sauju apiņu
50 gr raugu
Sarīvējiet burkānus, ietiniet marlītē un nospiediet sulu. Burkānu sulu uzvāriet. Kad sula ir atdzisusi apmēram līdz 30 grādiem, pievienojiet apiņus un raugu. Visu labi samaisiet un novietojiet siltā vietā uz 3 diennaktīm. Noņemiet putas un izkāsiet sulu caur marlīti. Lejiet pudelēs vai alus muciņā, aizkorķējiet un novietojiet vēsā vietā. Alus būs gatavs pēc 1 nedēļas.
Nātru alus
1 kg nātres
2 kg graudu iesala
50 gr apiņa
14 gr ingvera saknes
9 l ūdeni
500 gr cukura
25 gr rauga
Nomazgātas nātres ielieciet kastrolī un pievienojiet iesalu, sasmalcinātu ingveru. Visam virsū uzlejiet ūdeni un vāriet apmēram 15 minūtes. Izšķīdiniet novārījumā cukuru un raugu, kastrolīti novietojiet siltā vietā. Kad alus sāks rūgt, izkāsiet to caur drāniņu. Lejiet pudelēs vai alus muciņā, aizkorķējiet un novietojiet vēsā vietā vēl uz divām
nedēļām.
Avots: bar.lv