Ja ēd gaļu, tad tām ir jābūt tieši kotletēm! Tieši šādi domā mūsu ģimenē. Mēs visi dievinām ēst kotletes – gaļas, vistas vai zivs, karstas vai aukstas, pusdienās vai vakariņās. Un kurš gan gatavo tās labāk kā vecmāmiņa? Reiz vaicāju, kā jāgatavo viņas gardās kotletes, un kādā dienā viņa atklāja man savu recepti. Tagad es gatavoju kotletes pēc šīs receptes un dalos tajā ar jums.
Sastāvdaļas:
700g liellopa gaļas
500g cūkgaļas lāpstiņas vai pavēderes (liess gabals)
2 gab. baltmaizes kukuļu (1,5cm biezumā)
1 liels sīpols
500ml piena
1 ola
3-4 ē.k. miltu
svaigi malti melnie pipari
sāls
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Baltmaizes kukuļus katru sadala 4 daļās un aplej ar pienu.
Liellopu, cūkgaļu un nomizotu sīpolu sagriež lielos gabalos.
Nospiež maizes gabalus no piena.
Izlaiž cauri gaļas mašīnai maizi, gaļu un sīpolu. Samaisa.
Gaļas maisījumam pievieno olu, piparus un sāli. Rūpīgi samaisa.
Svarīgākais solis: iemaisām pienu gaļā. Nepieciešams pakāpeniski pievienot pienu sākumā pa 100ml, pēcāk pa 50ml un ikreiz ļoti rūpīgi samaisīt. 200ml piena tiks izmantoti vienmēr – vai būs nepieciešams vairāk, jāskatās pēc situācijas. No gaļas maisījuma jāspēj veidot kotletes, taču tam ir jābūt maigam un sulīgam. Piena vietā var izmantot arī ūdeni vai sūkalas.
Kad gaļas maisījums gatavs, liek to bļodā, apsedz ar drānu un liek ledusskapī uz 2-4 stundām. Šajā laikā maizes lipeklis sāks palielināties apjomos, kā rezultātā kotletes nejuks ārā.
Veidojiet kotletes no gaļas maisījuma, apvīļā tās miltos un apcep eļļā līdz veidojas zeltaina garoziņa. Noņem kotletes no pannas un liek uz papīra dvieļa, lai notecinātu liekos taukus. Apceptās kotletes liek dziļā traukā ar biezām malām, lej ūdeni līdz pusei un uzliek vāku. Sautē kotletes sakarsētā krāsnī 15 minūtes uz 180 grādiem.
Labu apetīti!