Esam pamanījuši, ka, tuvojoties ziemai, gribas ēst kaut ko siltu un smagu jeb treknu ēdienu. Mūsu ķermenis sūta signālus saskaņā ar procesiem apkārtējā vidē. Latvijas klimatiskos apstākļos ir diezgan straujas sezonālas pārmaiņas, kas būtu jāņem vērā, izvēloties ēdienu.
Piedzimstot līdzi netiek dotas instrukcijas par to, kā nodzīvot dzīvi veselīgi un laimīgi. Tomēr mūsu senčiem bija šīs zināšanas, kas mūsdienās bieži tiek uzskatītas par aizvēsturiskām un nepiemērotām mūsdienu pasaulei. Taču dabas likumi stāv pāri laikam, un ir labi tos zināt un, galvenais, – arī izmantot ikdienā.
Ja atceramies, ko senos laikos cilvēki ēda aukstajos ziemas mēnešos, tad to vidū bija tādi ēdieni kā skābi kāposti, sālītas un marinētas sēnes, gurķi un citi dārzeņi. Augļi un ogas bija kaltēti, kā arī kompotos un ievārījumos. Kartupeļus bieži cepa mundierī, un gaļas vietā bija speķis. Šis ēdienu pagatavošanas un uzglabāšanas veids palielināja uguns elementa klātbūtni produktā, kas kompensēja uguns elementa iztrūkumu apkārtējā vidē. Šis skaidrojums nāk no sakrālās zinātnes Ajūrvēdas, kas veselības fenomenu skaidro konceptuāli un holistiski.
Modernā dietoloģijā šādus ēšanas paradumus uzskata par kaitīgiem un iesaka izvairīties tieši no šiem produktiem, bet tas mūsdienās nav samazinājis slimību skaitu un smagumu, drīzāk otrādi.
Tuvojoties aukstajam gadalaikam, jāņem vērā, ka saules intensitāte samazinās un iekšējā ķermeņa temperatūra nedaudz paaugstinās, lai nodrošinātu labu gremošanas procesu un attiecīgi – arī imunitāti, jo tā ir atkarīga no stipriem audiem, nevis vitamīnu patēriņa. Un šis fenomens pat liek mums ēst smagāku pārtiku, kas mūs ieeļļo un stiprina iekšēji. Tas priecē, taču jāņem vērā daži ieteikumi!
1. Lai neveidotos liekais svars un aktivizētos vielmaiņa, jāpalielina fizisko kustību daudzums.
2. Sakņaugi ir jāēd tikai termiski apstrādāti vai skābētā un marinētā veidā.
3. Kartupelis, kas ir cieti saturošs dārzenis, labāk sagremosies, ja to izvārīs un pēc tam vēl apceps nelielā tauku daudzumā.
4. Šķidrums jāuzņem siltā veidā.
5. Dzīvnieku valsts olbaltumvielas – gaļu, zivis un olas – vieglāk sagremosies, ja pievienosiet asās garšvielas (sinepes, mārrutkus, piparus, sāli, nedaudz etiķi) vai lietosiet kopā ar vīnu vai konjaku.
6. Pusdienām ir jābūt vislielākajai maltītei, savukārt vakariņām – visvieglākajai. Iesaku pēc saulrieta uzturā nelietot gaļu, zivis, olas un augļus.
7. Pirms gulētiešanas var izdzert glāzi silta piena ar garšvielām vai medu, kas stiprinās imunitāti.
8. Ēdienkartē jāiekļauj ēdieni ar saldu garšu.
9. Saprātīgā daudzumā jālieto taukvielas (eļļa, sviests, skābs krējums, speķis) – apmēram 1–2 ēdamkarotes dienā atkarībā no ķermeņa svara, vecuma un dzimuma.