Tikai pavisam nedaudz cilvēku izvēlas ēdienu gatavot bez sāls. Visiem pārējiem derētu pievērst uzmanību tam, kurā brīdī ēdienam tiek pievienots sāls, jo tas ietekmē gan gatavošanas procesu gan ēdiena garšu.
Dažkārt sāls pat desertam var pastiprināt tā saldo garšu. Televīzijas raidījums America’s Test Kitchen veica interesantu eksperimentu, lai noskaidrotu sāls pievienošanas optimālo laiku un ieguva visai pārliecinošus rezultātus.
Pirmajā eksperimentā viņi gaļas un dārzeņu ēdienam sāli pievienoja gatavošanas sākumā, otrajā – gandrīz pašā gatavošanas nobeigumā. Eksperimentu rezultāts parādīja, ka sāli labāk ēdienam pievienot gatavošanas sākumā.
Iemesls ir pavisam vienkāršs. Lieta tāda, ka aukstos produktos sāls iesūcas pamazām, un tas nozīmē, ka, ja ēdienu sālīsiet gatavošanas sākumā, sāls iesūksies visā produktā pilnībā, izceļot tā garšu. Eksperiments uzskatāmi parādīja, ka, piemēram, vesels, nesadalīts tītars uzsūc sāli diennakts laikā. Un otrādi, ja piebērsiet sāli jau gatavam ēdienam, tas dos tikai virspusēji sāļu garšu, kuru sajutīsiet tikai tad, kad ēdiens saskarsies ar mēli.
Un kad jūs pievienojat ēdienam sāli?