Bez augu eļļas virtuvē iztikt nevar. Tā nepieciešama cepšanai, salātu aizdarīšanai, to var izmantot konditorejā. Pērkot eļļu pudelēs, jūs noteikti esat pamanījuši, ka katra no tām ir noslēgta īpašā veidā.
Pudeles kakliņā ir speciāla blīvīte ar gredzenu. Tas nodrošina iepakojuma hermētiskumu. Bet ne visi zina, ka tai ir vēl viena funkcija.
Visdrīzāk jau, kad pudele atskrūvēta, jūs, tāpat kā es, šo plastmasas blīvīti vienkārši izmetat. Bet viena pieredzējusi saimniece pastāstīja par kādu kulinārijas viltību.
Izrādās, ka šī, šķietami, tik bezjēdzīgā detaļa palīdz ekonomēt eļļu un pareizi to dozēt. Lūk, kā tas darāms.
Agrāk es domāju, ka tieši iekšējie zobiņi pudeles kakliņā pilda dozatora funkciju. Kaut gan jāsaka, ka šo funkciju tie pilda visai vāji. Nedaudz vairāk pagāžot pudeli, eļļa līst ar straumi.
Plastmasas blīvītei ar gredzenu es uzmanību nepievērsu. Tā pildīja savu galveno misiju – atviegloja pudeles atvēršanu. Bet pēc tam uzreiz to izmeta atkritumu spainī. Internetā redzēju pieminam alternatīvu pielietojumu, bet nopietni to neuztvēru. Maz kādu muļķību izdomā, lai pievērstu uzmanību.
Pēc tam redzēju, ka mana kaimiņiene pielieto šo triku virtuvē. Tad arī es nolēmu pati izmēģināt un biju ļoti pārsteigta, ka viss nostrādāja. Vajag tikai pareizi ielikt šo blīvīti atpakaļ pudeles kaklā.
1. Pēc gredzena noņemšanas apgrieziet to otrādi un gredzenu ielieciet starp zobiņiem tā, lai apaļā plāksne būtu augšā.
2. Pārliecinies, ka blīve ar gredzenu stāv horizontāli. Pēc tam labi piespiediet plāksnītes vienu malu, bet pavisam nedaudz, lai tā neiekristu pudelē. Malās parādīsies atveres. Tā izveidosies savdabīgs dozators.
Tagad eļļa līs tievā strūkliņā. Pat, ja stingri pagāzīsi pudeli, eļļa neizlīs. Cepšanai un salātu aizdarināšanai tā vispār ir neaizstājama lieta.
Ja tu vēl līdz šim neesi pielietojusi šo paņēmienu, iesaku to izdarīt. Redzēsiet, tas palīdzēs jums ietaupīt eļļu. Arī pudeles kakliņš vienmēr būs tīrs.
Ērti un efektīvi!