Saldējuma nosaukums ir cēlies no Francijas pilsētas Plombjer-le-Ben (Plombieres- les-bBains), kur sāka gatavot so desertu Napoleona valdīšanas laikā. Patiesi par kulta gardumu tas kļuva Padomju savienība. Ideāla receptūra, neaizmirstama garša!
Šajā saldējumā nebija ne grama ķīmijas, neviena mākslīgā biezinātāja, neviena konservanta. Tikai dabīgs piens! Cenas svārstījās no 9-28 kapeikām. No tā, kas maksāja 28 kapeikas, gatavoja pazīstamo piena kokteili. Pēc „Kāruma” tā augstās cenas dēļ rindas gan neveidojās.
Līdz ar Savienības sabrukumu, postpadomju telpā uzradās lēto importa produktu plašais klāsts. Sākumā likās dīvaini, bet tad nāca sapratne- nav tas!
Vecā saldējuma svaigā piena garša bija pati galvenā tā īpatnība. Atrast ko līdzīgu mūsdienu produkcijas klāstā ir praktiski neiespējami. Atliek vien tikai pagatavot plombīru mējas apstākļos un baudīt nostalģiju pēc bezrūpīgās bērnības.
Sastāvdaļas:
200 g kondensētais piens
500 ml saldais krējums
2 gab. vafeļu plāksnes
Pagatavošana:
1. Pusstundu pirms saldējuma gatavošanas kārtīgi atdzesējiet ledusskapī bļodu, kura kulsiet masu un arī miksera dakšas.
2. Sagatavotajā traukā lejiet atdzesētu saldo krējumu. Putojiet lielos apgriezienos 5-7 minūtes.
3. Kad putukrējums kļūst pietiekami biezs, tievā strūklā lejiet klāt kondensēto pienu. Putojiet vēl minūti nelielos apgriezienos.
Taisnstūrveida formā lieciet vienu vafeļu plāksni, lieciet virsū krējuma masu, pārsedziet to ar otru vafeļu plāksni. Lieciet formu saldētava uz 4-6 stundām.
Ieteikums: labāk izmantot lielāka tauku procenta saldo krējumu, bet ja izmantosiet parastā kondensēta piena vietā vārīto, iegūsiet saldējumu a la brule.