Ar šādiem plācenīšiem mani bieži mieloja vecmamma, cepa katru nedēļu. Tik grūti bija sagaidīt, kamēr kaut cik atdzisīs… Tagad tādus cepu saviem mīļajiem un viņi ļoti priecājas!
Šī recepte palīdzēs atcerēties bērnības garšu!
Sastāvdaļas:
- 500 ml jebkura treknuma kefīra
- 1 tējk. sodas
- 1 ola
- 2 ēd.k. elļas
- 500–550 g milti
- 50 sviesta
- sāls pēc garšas
Pildījumam (pēc izvēles)
- Desa vai šķiņķis ar sieru
- Sautētas sēnes
- Sautēti kāposti
- Kartupeļu biezputra
- Biezpiens ar zaļumiem
Pagatavošana:
1. Kefīrā iemaisi sodu. Pieliec olu un eļļu.
2. Pievieno izsijātus miltus. Samaisi, ja nepieciešams, vēl pievieno miltus. Pieļaujams, ka mīkla nedaudz līp pie rokām. Pārkaisi ar miltiem, apsedz ar dvieli un atstāj uz 10 minūtēm.
3. Mīklu savel rullī un tad sagriez 8 – 9 daļās. Gabaliņus izveltnē, nedaudz pārkaisa ar miltiem. Centrā liek pildījumu, saloka malas kopā, saspiež un nedaudz pielīdzina ar roku. Atkal ļauj pastāvēt 2 – 3 minūtes.
4. Kamēr plāceņi atpūšas, uzkarsē pannu uz uzlej nedaudz eļļas. Tad no abām pusēm cep plāceņus. Cepšanas laikā pannai jāuzliek vāks.
5. Izkausē sviestu un katru plāceni apsmērē ar sviestu, tad saliek kaudzītē, apsedz ar dvieli un ļauj pastāvēt 10 -15 minūtes.
Ļoti apetītlīgi, garšīgi un gaisīgi plācenīši! Šo gardumu var gatavot arī bez pildījuma, un pat kā saldumu – pietiks vien pievienot mīklai pāris ēdamkarotes cukura vai pārkaisīt jau gatavus plāceņus!